Veniturile din prestări de servicii se înregistrează în contabilitate pe măsura efectuării acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrări şi orice alte operaţiuni care nu pot fi considerate livrări de bunuri.
În ceea ce priveşte reflectarea în contabilitate a veniturilor obţinute din serviciile prestate pe parcursul a două sau mai multe exerciţii financiare consecutive trebuie avute în vedere şi cerinţele principiului independenţei exerciţiului. În acest sens, trebuie să se ţină cont de veniturile şi cheltuielile aferente exerciţiului financiar, indiferent de data încasării veniturilor sau data plăţii cheltuielilor.
Astfel, se vor evidenţia în conturile de venituri şi creanţele pentru care nu a fost întocmită încă factura, respectiv în conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit încă factura . În toate cazurile, înregistrarea în aceste conturi se efectuează pe baza documentelor care atestă livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de însoţire a mărfii, situaţii de lucrări etc.)
Exemplu
Societate comercială “Audit Total” are ca obiect de activitate – prestarea de servicii de audit. În anul 2009 S.C. ˝Audit Total˝ a încheiat cu societatea “X” un contract de audit statutar, în vederea auditării situaţiilor financiare anuale ale acestei societăţi pentru exerciţiul financiar al anului 2009. Perioada de derulare a contractului şi de executare a misiunii de audit este 1 octombrie 2009 – 15 mai 2010. Valoarea totală a contractului este de 40.000 lei, exclusiv TVA, plătibilă lunar, în tranşe egale, pe toată perioada contractului.
Potrivit procedurilor de audit, auditorul propune planul de audit şi împreună cu beneficiarul aprobă ca auditul să se realizeze în perioada 1 octombrie 2009 – 10 mai 2010. Conform înţelegerilor între părţi, auditorul predă raportul de audit beneficiarului la data de 15 mai 2010.
Conform contractului încheiat între prestator (societatea “Audit Total”) şi beneficiar (societatea “X”), facturarea pentru fiecare lună în curs, din perioada octombrie 2009 – aprilie 2010, se face până pe data de 5 ale lunii următoare, iar pentru serviciile prestate în luna mai 2010 facturarea se face în data de 10 mai 2010 (la finalizarea planului de audit), urmând ca plata aferentă acestei luni să se facă în maxim 5 zile calendaristice de la facturare, fără a se depăşi termenul final al contractului. În consecinţă, plata lunară efectuată de beneficiar, pe perioada derulării misiunii de audit, reprezentând serviciile prestate de auditor în toată această perioadă, este în sumă de 5.000 lei (40.000 lei/8 luni). Având în vedere că angajamentul de audit se derulează pe o perioadă din două exerciţii financiare consecutive, S.C. “Audit Total” va reflecta în contabilitate, pe toată perioada planului de audit, veniturile aferente executării serviciului prestat.
Având în vedere modul de derulare a contractului, în contabilitatea S.C. “Audit Total”, prestarea serviciilor de audit se reflectă, lunar, astfel:
1. Reflectarea veniturilor lunare obţinute în anul 2009 (perioada 1 octombrie – 31decembrie 2009). La finele fiecărei luni se înregistrează venituri în sumă de 5.000 lei, exclusiv TVA, ce urmează a fi facturate în următoarele 5 zile calendaristice ale lunii următoare:
418 Clienţi – facturi de întocmit = 704 Venituri din servicii prestate 5.000 lei
2. Reflectarea veniturilor lunare obţinute în anul 2010:
– perioada 1 ianuarie 2010 – 30 aprilie 2010, în fiecare lună:
418 Clienţi – facturi de întocmit = 704 Venituri din servicii prestate 5.000 lei
– veniturile facturate în luna mai 2010
4111 Clienţi = 704 Venituri din servicii prestate 5.000 lei
3. Lunar, în perioada noiembrie 2009 – mai 2010, se înregistrează factura întocmită pentru serviciile prestate în luna anterioară:
4111 Clienţi = 418 Clienţi – facturi de întocmit 5.000 lei
Notă:
În cazul în care contractul prevede că lucrările de audit vor fi facturate la finalizarea lucrării (predarea raportului de audit), respectiv luna mai 2010, societatea comercială S.C. “Audit Total” procedează la înregistrarea cheltuielilor după natura lor (6XX Conturi de cheltuieli = 3XX Conturi
de stocuri; 4XX Conturi de terţi) şi înregistrarea la sfârşitul fiecărei luni, corespunzător cheltuielilor efectuate, a veniturilor în contul 712 ˝Venituri aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie˝
(332 ˝Servicii în curs de execuţie˝ = 712 ˝Venituri aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie˝).
Dacă în cursul perioadei pe care se derulează contractul au loc confirmări scrise privind lucrările executate, societatea va înregistra veniturile aferente acestui stadiu fie prin înregistrarea contabilă 4111 ˝Clienţi˝ = 704 ˝Venituri din servicii prestate˝, fie prin 418 ˝Clienţi – facturi de întocmit˝ = 704 ˝Venituri din servicii prestate˝, dacă factura se întocmeşte ulterior.